Kinderdekbed kopen
De juiste maat
Baby of peuterdekbed
100 x 135 cm
Een baby of peuterdekbed heeft de afmetingen: 100 x 135 cm. Deze dekbedden worden ook wel ledikant dekbedden genoemd en worden doorgaans gebruikt tot het tweede levensjaar van een kindje. Babydekbedden zijn verkrijgbaar in 'All year dekbedden', '4 seizoenen dekbedden' of 'zomerdekkbedden'.
Junior- of kinderdekbed
120 x 150 cm
Een junior- of kinderdekbed heeft de afmetingen: 120 x 150 cm. Een kinderdekbed wordt doorgaans na het eerste of tweede levensjaar van een kindje gebruikt. U kunt er ook voor kiezen om na het tweede levensjaar direct over te schakelen naar een 1-persoonsdekbed. De kinderdekbedden zijn verkrijgbaar in 'All year dekbedden', '4 seizoenen dekbedden' of 'zomerdekkbedden'.
1-persoons dekbed
140 x 200 cm of 140 x 220 cm
Een 1-persoons dekbed heeft de afmetingen: 140 x 200 of 140 x 220 cm. Een 1 persoons dekbed is bedoeld voor bedden van 80, 90 of 100 cm breed. U kunt gebruik gaan maken van een 1-persoons dekbed zodra uw kindje het kinderdekbed is ontgroeid. De 1-persoons dekbedden zijn verkrijgbaar in 'All year dekbedden', '4 seizoenen dekbedden' of 'zomerdekkbedden'.
Kinderdekbedovertrekken
Dekbedwinkel heeft een ruim assortiment kinderdekbedovertrekken die passen bij de verschillende maten kinderdekbedden. Deze dekbedovertrekken zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en prints, zodat u er zeker van bent dat u een dekbedovertrek vindt dat geschikt is voor de kamer van uw kindje.
Soort materiaal
Heeft uw kind last van allergiëen?
Is uw kind allergiegevoelig? Zorg er dan voor dat u kiest voor een katoenen dekbed of een synthetisch dekbed. Dekbedden van deze materialen kunnen op een hoge temperatuur worden gewassen en blijven hierdoor schoon en hygiënisch. Een wollen of donzen dekbed kan niet worden gewassen en creëeren hierdoor meer stof. Kijk hieronder bij de verschillende typen materialen, welk type materiaal dekbed het beste bij uw kindje past.
Katoen
Katoen staat bekend om het hoge ventilerende vermogen en dit zorgt ervoor dat uw kind het met dit materiaal niet te benauwd krijgt. Dit is ideaal, aangezien kleine kinderen zelf vaak minder goed warmte kunnen reguleren. Katoen is een redelijk licht materiaal en valt qua zwaarte precies tussen wol en dons in. Doordat katoen zo een licht materiaal is, kan uw kindje hier niet zo snel in verstrikt raken. Ook heeft katoen een uitstekene prijs/kwaliteits verhouding.
U kunt een katoenen kinderdekbed op hoge temperaturen wassen, omdat katoen al voorgewassen wordt.
Wol
Een kinderdekbed met een vulling van wol heeft als voordeel dat deze een zeer goede vochtregulatie heeft. Dit dekbed is met name ideaal voor kinderen die s'nachts veel transpireren. Een wollen dekbed kan namelijk 35% van het eigen gewicht opnemen aan vocht, maar zal desondanks niet klam aanvoelen, omdat het dekbed het vocht ook weer eenvoudig afvoert. Een wollen dekbed is relatief een stuk zwaarder dan een dekbed van katoen of dons.
Het materiaal wol geeft heel veel warmte af, waardoor een wollen dekbed ideaal is voor kinderen die het s'nachts snel koud hebben.
Dons
Een donzen dekbed heeft als belangrijkste eigenschap dat deze heel veel warmte afgeeft. Omdat het voor een klein kind lastig is om zelf de warmte te regulieren, loopt u bij een donzen dekbed het gevaar dat uw kindje snachts oververhit raakt. Als u kiest voor een donzen dekbed is het daarom aan te raden dat u kiest voor een dekbed met een laag vulgewicht. Een donzen dekbed heeft ook als voordeel dat deze erg licht is, waardoor uw kindje hier niet snel in verstikt kan raken.
Het is niet mogelijk om een donzen dekbed uit te wassen en daarnaast creëert een donzen dekbed veel stof. Houdt hier rekening mee als uw kind minder goed tegen stof kan.
Synthetisch
Een synthetisch dekbed bestaat in tegenstelling tot katoen, wol en dons niet uit natuurlijke materialen, maar uit microvezels of holle vezels. Synthetische dekbedden zijn ideaal voor kinderen die een allergie hebben voor huisstofmijt. Een nadeel van dit type dekbed is echter, dat ze een minder goed isolatie vermogen hebben dan andere soorten dekbedden.
Synthetische dekbedden kunnen net als katoen op hele hoge temperaturen worden gewassen. Ook voelen deze dekbedden licht aan, waardoor uw kind hier niet zo snel in verstrikt kan raken.
Het soort dekbed
Er zijn drie verschillende soorten typen dekbedden te onderscheiden, namelijk: het 4-seizoenen dekbed, het All Year dekbed en het Zomerdekbed. Lees hieronder het verschillen tussen de verschillende soorten dekbedden.
4-seizoenen dekbed
Een 4-seizoenen dekbed zorgt ervoor dat uw kindje het hele jaar is voorzien van warmte. Een 4-seizoenen dekbed bestaat uit twee losse dekens die u eenvoudig aan elkaar kunt bevestigen door middel van drukkers. U kunt deze altijd van elkaar losmaken, waardoor uw kindje in de zomer beschikt over een licht en dun dekbed en in de winter beschikt over een lekker warm dekbed.
In ons assortiment vindt u 4-seizoenen kinderdekbedden met diverse soorten vullingen en in alle afmetingen.
All Year dekbed
Een All Year dekbed bestaat uit één geheel. Dit type dekbed is hierdoor een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld een 4-seizoenen dekbed. Een All Year dekbed is redelijk dik en zwaar en geven veel warmte af. Doorgaans wordt dit type dekbed ingedeeld in warmteklasse 2, de op één na warmste categorie dekbedden. De vulling van het All Year dekbed bepaalt uiteindelijk de specifieke eigenschappen van het dekbed.
In ons assortiment vindt u All Year dekbedden met diverse soorten vullingen en afmetingen.
Zomerdekbed
Zomerdekbedden zijn van nature redelijk dun, omdat deze specifiek geschikt zijn om te gebruiken in de zomer. Een zomerdekbed kan worden ingedeeld in warmteklasse 4, dit is de laagste warmteklasse. Zomerdekbedden zijn ideaal wanneer u kindje graag onder een dekbed slaapt, maar de kamer hier eigenlijk net iets te warm voor is.
In ons assortiment vindt u zomerdekbedden met diverse soorten vullingen en afmetingen.
De warmteklassen
De verschillende soorten warmteklassen
Er zijn vier verschillende soorten warmteklassen. De warmteklassen geven een indicatie over welk type dekbed het meest geschikt is om te gebruiken in de slaapkamer van uw kindje. Heeft u kindje het bijvoorbeeld erg snel koud? Kies dan voor een dekbed met warmteklasse 1 of 2. Heeft uw kindje het snel warm? Kies dan voor een dekbed met warmteklasse 3 of 4. Lees hieronder duidelijk de verschillen tussen de diverse soorten warmteklassen.
Warmteklasse 1
Dikte dekbed vanaf 8,8 cm
Warmteklasse 1 is het warmste klasse dekbed dat er is. Dit type dekbed is ideaal voor kinderen die het heel erg snel koud hebben in de slaapkamer. Dekbedden met warmteklasse 1 hebben vaak een vulling van dons of wol, omdat deze materialen het beste warmte isoleren. Kiest u voor een 4-seizoenen dekbed, dan heeft u ook de mogelijkheid om een warmteklasse 1 dekbed te creëeren. Dit kunt u doen door het herfst dekbed (klasse 3) te combineren met het zomerdekbed (klasse 4). Zo ontstaat er een dekbed met warmteklasse 1.
Warmteklasse 2
Dikte dekbed 6,3 - 8,2 cm
Dekbedden met warmteklassen 2 zijn vrij warm en hieronder vallen dan ook vrijwel alle dekbedden met een donzen of wollen vulling. Dit type dekbed is perfect voor kinderen die het snel koud hebben en die houden van een warm, maar ventilerend dekbed. Een dekbed met warmteklasse 2 is geschikt om te gebruiken tijdens matige winters en relatief koude zomers, maar wordt doorgaans het meest gebruikt tijdens het winterseizoen.
Warmteklasse 3
Dikte dekbed 4,0 - 5,7 cm
Een warmteklasse 3 dekbed wordt doorgaans het meeste gebruikt. Dekbedden met deze warmteklasse zijn ideaal tijdens normale winters en zomers waar de temperatuur geen extremen bereikt. Dit type dekbed is ook ideaal voor kinderen die van niet teveel warmte houden.
Warmteklasse 4
Dikte dekbed 2,0 - 3,4 cm
Een dekbed met warmteklasse 4 is erg dun en in deze klasse bevinden zich dan ook vrijwel alleen de zomerdekbedden. Een dekbed met warmteklasse 4 heeft een lage warmte-isolatie en is daarom ideaal om te gebruiken bij hoge temperaturen. Perfect voor kinderen die in de zomer toch graag met een dekbed slapen.